Organska hrana


Organska hrana (ekološka hrana) već neko vreme stoji u žiži javnosti stavljajući nam do znanja da se sada delimo i po tome kakvu hranu jedemo. Do početka agrarne „revolucije“, sva hrana je bila organska, ljudi su na svojoj zemlji gajili povrce, voce i žito onako kako su to činili odvajkada – na prirodan, ekološki način. Usled rasta stanovništva i širenja gradova, moralo je doći do revolucije u obradi zemljišta, gajenju kultura i uzgoju životinja. Da bi stanovništvo prehranili, otišli smo iz kvaliteta u kvantitet.

Ali šta je to organska hrana? Ekološka ili organska hrana  je hrana koja je proizvedena na tradicionalane „starinske“ načine, koji u potpunosti odbacuju upotrebu veštačkih pesticida, herbicida, industrijskih rasvarača,hemijskih aditiva i drugih hemikalija, kao i veštačkih đubriva, bez tretiranja proizvoda ili semena zračenjem i bez korišćenja GMO (genetski modifikovanih organizma). Organski uzgajane životinje jedu, pasu ili kljucaju isključivo prirodnu hranu, nikako koncentrate i primese, ne bodu se hormonima rasta, antibioticima i ostalim savremenim sredstvima. Organska hrana je dakle, prava prirodna i ekološka hrana.

Kada jedemo organsku hranu, nivo štetnih materija u našem organizmu opada. U klasičnoj poljoprivrednoj proizvodnji, upotrebljava se dosta pesticida, herbicida i ostalih hemikalija koje dobro utiču na trajnost i rod, ali svakako nepovoljno utiču na sveukupno zdravstveno stanje. Pojedine hemikalije povećavaju rizike od oboljevanja kod bolesti kao što su rak, nervna oboljenja, alergije i ostalo.

Organski gajene kulture imaju veći nivo hranjivih materija, vitamina, minerala od klasično gajenih kultura. Kvalitet je definitivno na strani organske hrane.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s